Omgeving

Zoelense Bos

 

Het bos is op loopafstand. Midden in het bos vind u het kasteel Soelen. De geschiedenis van het landgoed rond kasteel Soelen is boeiend. In de zeventiende eeuw werd daar een park aangelegd in een strak patroon, volgens de Franse geometrische stijl. Toen een eeuw later de Engelse landschapsstijl -met kronkelende lanen, vijvers en open ruimten- in de mode kwam ontstond er een heel eigen mengvorm, die de 'Soelensche Stijl' wordt genoemd en die merkwaardige combinaties oplevert. Behalve bos liggen op het landgoed ook akkers, weilanden en hoogstamboomgaarden die ecologisch beheerd worden zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dat leidt op den duur tot de terugkeer van het oude agrarische landschap.

 

(Bron: www.buren.nl)

Buren

 

Op drie kilometer afstand ligt het historische stadje Buren. Het meer dan 600 jaar oude vestingstadje is een bezoek meer dan waard. Hoog oprijzend langs de Korne, een zijriviertje van de Linge, ziet u de Middeleeuwse stadsmuren en wallen en de historische gebouwen verschijnen aan de horizon.

 

Buren siert zich graag met de titel 'Oranjestad', want in dit stadje is Willem van Oranje in 1551 gehuwd met Anna van Egmond. Ook nu draagt onze Koning de titel Graaf van Buren, evenals zijn moeder Prinses Beatrix die de titel Gravin van Buren voert. En weet u nog dat Koning Willem-Alexander de Elfstedentocht reed als W.A. van Buren?

 

(Bron: www.burenoranjestad.nl)

 

Tiel

 

Op vijf kilometer afstand ligt Tiel. De centrumfunctie van Tiel heeft een lang en rijk verleden. Al in 453 na Chr. had Tiel een haven aan de Linge. Later maakte het deel uit van het Hanzeverbond. Nog later was industriestad Tiel het centrum voor fruitverwerking in de Betuwe. Oudheidkundige verenigingen en het museum vertellen u alles over dit roemruchte verleden. Maar ook vandaag is Tiel als centrumstad springlevend, getuige bloeiende instellingen op het gebied van podiumkunst en beeldende kunsten.

 

De binnenstad van Tiel is niet alleen voor de eigen bewoners, maar ook voor veel bezoekers van de regio het winkelhart van de regio: elke week komen veel bezoekers naar Tiel voor boetieks, modezaken, electronica- en sportzaken, of voor een combinatie met een terrasje of een stadswandeling. De Waterstraat is de hoofdwinkelstraat. Daar vind u alle bekende namen. In de straten rondom het kernwinkelgebied liggen leuke snuffelwinkeltjes en horecagelegenheden.

 

Elk jaar, op de tweede zaterdag in september, staat Tiel volledig in het teken van Appelpop (www.appelpop.nl), een week later gevolgd door het Fruitcorso (www.Fruitcorso.nl), deze evenementen trekken gezamenlijk bijna 200.000 bezoekers. Ook op andere dagen van het jaar weet Tiel de bezoekers te vermaken met een scala aan fruitige, feestelijke en muzikale evenementen. Onder meer aan het Plein vind u een concentratie van cafees en restaurantjes. Voor de culturele fijnproever is er schouwburg de Agnietenhof en voor filmliefhebbers Agnietenhof Filmtheater en bioscoop Metro.

 

(Bron: www.uitintiel.nl)